Herinrichtingsplan Marktplein IJmuiden

Het herinrichtingsplan voor het marktplein richt zich op het maken van een betere verbinding tussen het marktplein en de winkelstraat, de Lange Nieuwstraat. De markt verplaatst zich naar de zuidzijde van het plein, en de toegang naar het plein wordt verplaatst, waardoor de routing vanaf de winkelstraat korter is.

 

De natuurstenen verharding van het herinrichtingsplan van de Lange Nieuwstraat wordt deels gefragmenteerd in vakken, herhaald op het Marktplein. In deze natuursteen vakken worden de inrichtingselementen zoals bomen en verlichting geplaatst. Tussen deze vakken bevinden zich de nieuwe parkeerplaatsen, waarop de wekelijkse markt gehouden wordt.

Het parkeerveld aan de noordzijde functioneert als overloop voor drukke dagen en op dagen dat de markt plaats vindt. Dit deel van het plein wordt zo groen mogelijk ingericht. Het plein wordt omkaderd door een haag. De parkeervakken op het plein worden uitgevoerd in verstevigd gras, waardoor het plein vriendelijker oogt. Het zorgt ervoor dat het regenwater beter weg kan en het minder opwarmt op warme dagen. Daarnaast geeft ruimte voor nieuwe activiteiten.