Stad[S]Landschap

Tuinen, bedrijventerreinen, straten, pleinen en aangrenzende natuur: de buitenruimte kent verschillende verschijningsvormen en minstens zoveel functies. Als losse onderdelen maken ze met elkaar ‘het stadslandschap’ dat ons werkgebied en onze manier van ontwerpen perfect samenvat. Het een kan niet zonder het ander. En allemaal zijn ze even belangrijk.
Groene insteek

Of het nu voor particulieren, bedrijven of overheden is: in onze ontwerpen speelt groen als basis voor een gezonde en duurzame werk- en leefomgeving een belangrijke, vaak bepalende rol. Groen creëert sfeer en comfort, zorgt voor beleving en afwisseling. Het biedt rust, ruimte, verkoeling en beschutting. Bovendien nodigt het uit tot beweging of juist ontspanning.

Functioneel maatwerk

Iedere plek, ieder mens is uniek, dus ook elke ontwerpvraag. We gaan aan de slag als we weten hoe een plek zich verhoudt tot de omgeving en wat mensen er mee willen. Ontwerpen op de automatische piloot of volgens één vast stramien doen we niet. Maatwerk is ons credo. Net als functionaliteit. Natuurlijk gaan we voor een ‘mooi’ resultaat, maar onderhoudsgemak en gebruiksvriendelijkheid vinden we minstens zo belangrijk.

Integrale aanpak

We streven naar een integrale aanpak van het ontwerpproces. Afhankelijk van omvang, context en ontwerpvraag werken we samen met andere partijen en belanghebbenden die we inschakelen op het moment dat het traject erom vraagt. Ook gebruikers en opdrachtgevers nemen we mee in het ontwerpproces, zodat ze zich écht eigenaar voelen van het ontwerp. De integrale aanpak is mooi en nuttig tegelijk. Het zorgt voor extra inspiratie en helpt ons nóg breder te kijken

Twee specialisten onder één dak

Ontwerpburo StaLa is het buro van ontwerpersduo Jacco Jansen (1986) en Sytske van der Kooi (1989). Jacco is afgestudeerd als landschapsontwerper en heeft een hoveniersachtergrond. Hij is breed geïnteresseerd en heeft affiniteit met de stedenbouwkundige aspecten van het ontwerpvak. Ook Sytske volgde haar groene hart door van de liefde voor beplanting haar beroep te maken. Sytske is cum laude afgestudeerd als tuinontwerper en heeft een bijzondere interesse voor alles wat met het landschap te maken heeft.

 

Samen groener, samen sterker

Als ontwerpers maken we klanten blij met onze oplossingen, maar halen we ook het beste uit elkaar naar boven tijdens gezamenlijke ontwerpsessies en het draaien van eigen projecten. Die combinatie van ‘met elkaar voor de ander’ en ‘doen waar we zelf goed in zijn’, werkt. Het houdt ons flexibel, scherp en enthousiast én geeft opdrachtgevers het gevoel en vertrouwen dat ze de beleving en kwaliteit krijgen die passen bij hun verhaal.

“Het ontwerpen van de openbare ruimte blijft een mooie uitdaging. Meestal spelen er verschillende belangen die allemaal een plekje moeten krijgen in één afgebakend geheel. Juist in dit soort situaties van ‘de grote lijnen uitzetten’ en ‘het stellen van kaders’ ben ik op mijn best. Ik puzzel net zo lang tot ik een totaalbeeld heb geschetst waarin iedereen zich herkent en waar ruimte is gegeven aan een omgeving waar het – afhankelijk van de opdracht – fijn wonen, werken of recreëren is.”
Jacco Jansen, tuin- en landschapsontwerper

“Ik hou van diversiteit en van ontwerpen waarin alle verhoudingen kloppen. In mijn werk balanceer ik graag tussen realistisch-functionele en juist speelse elementen. Voor sommige opdrachtgevers teken ik plannen tot op de vierkante centimeter uit. Andere klanten, vaak particulieren, adviseer ik juist bij het zélf vorm geven van hun groene ideeën. Het blijft leuk om zo, op verschillende manieren en in wisselende rollen, bij te dragen aan een meer leefbare, mooiere wereld.”
Sytske van der Kooi, tuin- en landschapsontwerper