VO openbare ruimte centrum Nieuw-West

De komende jaren zal het Osdorpplein en het omliggende gebied uitgroeien tot het centrum van stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam. Er zullen 1700 nieuwe woningen worden gebouwd met nieuw winkelaanbod, horeca en een uitgebreider vrijetijdsaanbod. Naast de nieuwe bouwontwikkelingen wordt ook de openbare ruimte opnieuw ingericht. Samen met Bieke van Hees Tuin- en Landschapsarchitectuur hebben wij gewerkt aan een nieuw voorlopig ontwerp voor deze openbare ruimte.

De ambitie van de gemeente is het ontwikkelen van een nieuw centrum: hét centrum van Nieuw-West, het nieuwe economisch hart van de Westelijke Tuinsteden. Uitgangspunt voor de openbare ruimte is dat de materialisering van het centrum zoveel mogelijk de stedenbouwkundige begrenzing markeert. Wanneer je over het omliggende water oversteekt, ben je in Centrum Nieuw-West. Om dit te bereiken is een centrumvloer ontworpen met een eenduidige en heldere inrichting. Deze loopt zoveel mogelijk door, van gevel tot gevel en van plas tot gracht. In deze centrumvloer zijn pleinen ontworpen die bijzondere groene verblijf- en ontmoetingsplekken vormen voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Inmiddels is de gemeente begonnen met de realisatie van de eerste delen in het centrum. Dit zijn de herinrichting van de Jan Celestraat en de renovatie van de fontein op het centrale Osdorpplein met kunstwerk de Lammetjes (Schaapjes). De renovatie van de fontein is afgerond voor de zomer van 2021 en er wordt weer volop gebruik van gemaakt.